مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب‌آوری زنان

0

مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تاب‌آوری زنان در سقط جنین مکرر

یکی از مشکلات زنان با سقط جنین‌های مکرر، کاهش آستانه تحمل و کاهش تاب آوری در برابر مشکلات روانشناختی می‌باشد.

برای افزایش تاب آوری این افراد روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد که از جمله این روش‌ها درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می‌باشد.

بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی و مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب‌آوری زنان با سقط جنین مکرر انجام شد.

روش کار: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه است.

جامعه آماری شامل کلیه زنان دچار سقط جنین شهرستان مراغه در نه ماه اول سال ۱۳۹۶ بودند.

نمونه مورد مطالعه شامل ۴۵ نفر از زنان با سقط جنین مکرر بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. از آزمون تاب-آوری کانور ـ دیویدسون (۲۰۰۱) برای جمع آوری داده‌ها استفاده شد.

داده‌ها از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیره و با استفاده از نرم‌افزار SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش تاب‌آوری زنان در سقط جنین مکرر تأثیر دارد. درمان مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دارد (۰۰۱/۰ > P).

نتیجه گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت که ذهن آگاهی به افراد کمک می‌کند تا موقعیت‌هایی را که باعث اضطراب و استرس می‌شود شناسایی کنند، شناخت بهتری نسبت به خود پیدا کنند، نقاط ضعف و قوت خود را بشناسند و سپس راهبردهای مقابله‌ای برای مواجهه با این موقعیت‌ها را بیاموزند. تعهد و پذیرش، باعث می‌شود بیمار در حالی که به سوی اهداف ارزشمند خود در حال حرکت است، با تجربیاتش به‌طور کامل و بدون مقاومت ارتباط برقرار کند و آن‌ها را بدون قضاوت در مورد درستی یا نادرستی-شان، در هنگام ظهور بپذیرد.

 

 

 

مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تاب‌آوری زنان در سقط جنین مکرر

 

 

 

مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تاب‌آوری زنان در سقط جنین مکرر

 

درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)

درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy یا ACT) در دهه 1980 توسط استیون هیز و همکارانش معرفی شد.

این روش ترکیبی از چهار رویکرد اصلی شامل پذیرش، تعهد، توجه آگاهانه و تغییر رفتاراست.

هدف اصلی ACT افزایش انعطاف‌پذیری روانی افراد از طریق شش فرآیند کلیدی است: پذیرش، هم‌جوشی زدایی، خود به عنوان زمینه، شناسایی ارزش‌ها، و عمل متعهدانه.

ACT به جای تلاش برای حذف یا کنترل افکار و احساسات منفی، بر پذیرش آن‌ها تأکید دارد.

 درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی

درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی (Mindfulness-Based Therapy) نیز یک رویکرد درمانی است که بر توجه آگاهانه به لحظه حال تأکید دارد. این روش به افراد کمک می‌کند تا با تمرکز بر تجربیات فعلی خود، احساسات و افکار را بدون قضاوت بپذیرند. هدف این درمان کاهش اضطراب، افسردگی و استرس از طریق افزایش آگاهی نسبت به خود و محیط اطراف است.

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که هر دو رویکرد می‌توانند به طور مؤثر در درمان مشکلات روان‌شناختی استفاده شوند. ACT معمولاً در تنظیم شناختی هیجان مؤثرتر از درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی عمل می‌کند.

 

ارسال یک پاسخ