سندرم سیندرلا و تاب آوری زنان

محمدرضا مقدسی

0

سندروم سیندرلا اصطلاحی است که میتواند در بحث تاب آوری زنان و دختران موضوعی مهم تلقی شود سندرم سیندرلا اولین‌بار توسط کولت داولینگ نویسنده کتابی به همین نام عنوان شد.

بنا بر نظر کولت داولینگ ، اغلب دختران طوری تربیت می‌شوند که همیشه وابسته باشند و بدون محافظت نتوانند زندگی کنند.

این دسته از دختران سخت‌کوشی و هوش خود را کافی نمی‌دانند و به دنبال شخص دیگر یا نیروی خارجی هستند تا آنها را نجات دهد.

عقده سیندرلا یک پدیده روانی است که در آن افراد، اغلب زنان، تمایل ناخودآگاهی دارند که مورد مراقبت دیگران قرار گیرند، به ویژه در روابط عاشقانه. این پدیده با ترس از استقلال و نیاز عمیق به محافظت و حمایت از طرف شریک مشخص می شود.

این اصطلاح توسط کولت داولینگ در سال 1981 در کتابش با عنوان «مجموعه سیندرلا: ترس پنهان زنان از استقلال» رایج شد، که به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه انتظارات اجتماعی و شرطی شدن فرهنگی می‌تواند زنان را به اولویت دادن به مراقبت بر استقلال شخصی و خودکفایی سوق دهد.

محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری در ادامه اضافه میکند سندروم سیندرلا یک اختلال روانی است که در زنان ایجاد می‌شود و باعث می‌شود که آنها به دیگران وابسته باشند و خود را ناتوان و بیارزش بدانند. این سندروم از کودکی شکل می‌گیرد و بر اساس فرضیه‌ای است که زنان باید به دیگران وابسته باشند. این فرضیه، خواه آگاهانه یا ناآگاهانه، بر اندیشه‌ها، رفتارها و سخنان زنان اثر می‌گذارد.

سندروم سیندرلا باعث می‌شود که زنان در زندگی شخصی و حرفه‌ای با مشکلات و چالش‌های زیادی روبرو شوند. این سندروم بیشتر در زنان دیده می‌شود، اما هر کسی با هر جنسیتی ممکن است به دنبال قدرتی برای نجات خود باشد. افراد مبتلا به سندروم سیندرلا عزتنفس و اعتمادبهنفس پایینی دارند و میزان اضطراب آنها بالا است. گاهی ممکن است در عملکردهای شغلی حس ناتوانی داشته باشند و احساس کنند که والدینشان با آنها بدرفتاری می‌کنند یا نسبت به آنها بی‌توجه هستند.

سندروم سیندرلا در واقع از اختلالات روانی است که باعث ترس از استقلال می‌شود. این سندروم در خانواده‌هایی که به جای استقلال، وابسته بودن را به زنان آموزش می‌دهند، بیشتر دیده می‌شود. در این خانواده‌ها، پسر باید شجاع و مستقل باشد، اما دختران نباید چنین ویژگی داشته باشند.

سندروم سیندرلا در علم پزشکی، مجموعهای از اختلالات و مشکلات است که اصولا دختران جوان را درگیر خود می‌کند. اگر به عنوان یک زن در تصمیم‌گیری به دیگران متکی هستید و نمیتوانید به تنهایی کاری را انجام دهید؛ ممکن است به عقده سیندرلا مبتلا باشید. برای آشنایی با شرایط این سندروم و روش‌های پیشگیری از آن، می‌توانید به موارد زیر مراجعه کنید.

افراد مبتلا به عقده سیندرلا اغلب با مساله خودکفایی و تصمیم گیری مستقل دست و پنجه نرم می کنند.

آنها ممکن است در مورد توانایی خود برای مدیریت زندگی خود بدون حمایت خارجی احساس اضطراب یا نامطمئنی کنند
افراد مبتلا به عقده سیندرلا ممکن است ناخودآگاه موفقیت یا شادی خود را خراب کنند تا حس وابستگی به دیگران را حفظ کنند.

زنان مبتلا به عقده سیندرلا ممکن است نقش های سنتی مانند خانه داری و مادری را به استقلال شخصی و حرفه ای ترجیح دهند.

کار با یک درمانگر می تواند به افراد کمک کند تا باورها و رفتارهای زیربنایی را که در ایجاد مجموعه سیندرلا نقش دارند، شناسایی و به چالش بکشند.
درگیر شدن در خود اندیشی، رشد شخصی و مراقبت از خود می تواند به افراد کمک کند تا احساس قوی تری از خود و استقلال داشته باشند.

ایجاد روابط سالم بر اساس احترام متقابل، اعتماد و ارتباطات باز می تواند به افراد مبتلا به مجموعه سیندرلا کمک کند تا پویایی متعادل تر و توانمندتر ایجاد کنند.

بررسی ادبیات تحقیق شکاف تحقیقاتی و توجه به عوامل اجتماعی و روانشناختی عمیقی را که به سندرم سیندرلا کمک می‌کنند، به منظور تقویت تاب آوری و استقلال بیشتر در میان زنان شایسته توجه میداند.

خاتمه کلام اینکه سبک های فرزند پروری ، روابط زوجین ، عملکرد مدارس و دیگر محیط‌های حمایتی و الگوهایی که استقلال زنان را تشویق می‌کنند در این زمینه بسیار مهم و شایسته توجه است.

 

سندروم سیندرلا اصطلاحی است که میتواند در بحث تاب آوری زنان و دختران موضوعی مهم تلقی شود سندرم سیندرلا اولین‌بار توسط کولت داولینگ نویسنده کتابی به همین نام عنوان شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.