بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی بر عجین شدن با شغل
بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی بر عجین شدن با شغل
هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر این سرمایه بر عجین شدن با شغل در بانک تجارت است.
این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث روش نیز یک تحقیق توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل 3587 نفر از کلیه مدیران ارشد،کارشناسان مسئول و کارشناسان شاغل در بانک تجارت شهر تهران میباشند.
جهت محاسبه حجم نمونه آماری از فرمول کوکران استفاده شد و بر این اساس حجم نمونه آماری 347 نفر برآورد گردید. این تعداد نمونه به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شده است.
ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق پیشرو، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و پرسشنامه عجین شدن با شغل توماس لاداهل و کجنر میباشد.
دادههای تحقیق پس از جمعآوری، با استفاده از نرمافزار SPSS و با استفاده از آزمونهای تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین خوشبینی، خود کارآمدی، امیدواری و تابآوری و عجین شدن با شغل رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
تاثیر سرمایه روانشناختی بر عجین شدن با شغل
تا همین چند سال گذشته همین سه نوع سرمایه اصلیترین سرمایههای یک محیط کاری بود و این نظر وجود داشت که سازمانی موفق است که هر سه نوع سرمایه را در سطح بالایی داشته باشد یا به عبارت بهتر، اگر سازمانی سطوح این سرمایهها را در حد بالاتری داشته باشد، در کار خود موفقتر است. اما در سالهای اخیر، به ویژه پس از مطرح شدن دیدگاه روانشناسی مثبتگرا و نگاه این گرایش روانشناسی علمی به توانمندیها و صفات مثبت در افراد و اهمیت محیطهای مثبت (از جمله محیطهای کاری مثبت)، گفته شد که صرف وجود سه نوع سرمایه یاد شده و اینکه نیروی انسانی تجربه و مهارتهای شغلی و حرفهای داشته باشند برای موفقیت سازمانهای اداری، تولیدی و خدماتی کافی نیست، بلکه صفات مثبت کارکنان موضوعی حائز اهمیتتر است.
از اینجا بود که از نوع چهارمی سرمایه در سازمانها با عنوان سرمایه روانشناختی مثبت گفته شد. بررسیها نشان داد سازمانهایی که فاقد این نوع چهارم سرمایه باشند یا میزان آن کم و ناچیز باشد حتی به زعم فزونی سه نوع سرمایه دیگر، چندان بهرهوری و توفیقی نخواهند داشت.