کوچینگ زندگی چیست؟
کوچینگ زندگی چیست؟
دکتر مرضیه نزاکت الحسینی
از شورای نویسندگان خانه تاب آوری
در یادداشت گذشته، تعاریف کوچینگ زندگی و کوچینگ کسب و کار را ارئه کردیم. در این یادداشت از میان انواع مختلف کوچینگ زندگی، به معرفی کوچینگ حرفه ای[1]، کوچینگ فرزندپروری[2]، کوچینگ توسعه ی فردی[3]، و کوچینگ بازپروری[4] میپردازیم. از آنجایی که هدف از کوچینگ زندگی بهبود کیفیت ابعاد مختلف زندگی افراد است، باید در نظر داشته باشیم که انواع مختلف کوچینگ زندگی در عین مستقل بودن دارای شباهتهای زیادی هم هستند.
کوچینگ حرفه ای: معمولا مُراجعانی که به کوچ حرفه ای مراجعه میکنند کسانی هستند که درگیر بازار کار مدرن امروزی شده اند، قصد پیدا کردن شغل جدیدی دارند، میخواهند در شغل خود ارتقاء پیدا کنند، و یا به طور کامل قصد تغییر زمینه ی شغلی خود را دارند. کوچهای حرفه ای نباید لزوما در زمینهی حرفهای مُراجع سررشته داشته باشند، و فقط باید بتوانند به فرد کمک کنند قدرت پیدا کردن شغل جدید و یا تغییر شغل کنونی به شغل مورد علاقه اش را در خود پیدا کند. در جلسات کوچینگ حرفه ای، کوچ توانمندیها، استعدادها، و اهداف مُراجع را تعیین میکند. نیازها و علایق او را بررسی میکند. به او کمک میکند به موانعی که در محیط کارش وجود دارند غلبه کند. به مُراجع کمک میکند برای دستیابی به رضایت شغلی یک برنامه ی عملیاتی طراحی کند. به او در تصمیم گیریهای مهم شغلی اش کمک میکند. برای یافتن شغل جدید به او در شبکه سازی کمک میکند. در یافتن شغل، آماده شدن برای مصاحبه ی شغلی، و بررسی انتخابهای مختلف شغلی او را یاری میدهد.
کوچینگ فرزندپروری: والدین معمولا با چالشهای فراوانی در زمینه ی فرزندپروری مواجه هستند، و خواسته ی اصلیشان برقرار رابطه ای متقابل همراه با عواطف و احساسات با فرزندان خود است. در واقع، نقش کوچِ فرزند پروری این است که به والدینی که در تربیت فرزند دچار چالش و بحران شده اند کمک کند تا بتوانند راههای موثر فرزندپروری را بیاموزند، چالشهای خود را بشناسند، برای حل کردن آنها دست به اقدام بزنند و از چالشها عبور کنند. کوچینگ فرزندپروزی موفق باید منجر به رابطه ی قوی بین والدین و فرزندان و همچنین برقراری ارتباطی صمیمی، صادقانه و همراه با عشق شود. مسائلی که معمولا در کوچینگ فرزندپروری مطرح میشوند میتوانند شامل این موارد باشند: چالشهای نگهداری از نوزاد اول خانواده، بدخلقی کودکان، از پوشک گرفتن کودک، عصبانیت و پرخاشگری نوجوانان، بد غذا بودن کودکان، مسائل جنسی و دوران بلوغ، افسردگی و یا میل به خودکشی در نوجوانان، میل به مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی، و فراهم آوردن محیط مناسب برای رشد فرزندان.
کوچینگ توسعه ی فردی: افرادی که به کوچ توسعه ی فردی مراجعه میکنند معتقدند زندگی بسیار ارزشمند است و میخواهند از نهایت تواناییهایشان استفاده کنند. کوچینگ توسعه ی فردی موضوعات متفاوتی مانند افزایش شادی، عشق، ثروت، و به طور کلی لذت زندگی کردن را در برمیگیرد. نکته ی مهم این است که افراد خودشان قابلیت رسیدن به این چیزها را دارند و وظیفه ی کوچ این است که به آنها کمک کند این قابلیتها را در خود پیدا کنند. معمولا این موضوعات جلسات کوچینگ توسعه ی فردی مطرح میشوند: روابط فردی، دوست داشتن خود، یافتن خود واقعی، ایجاد ذهنیت مثبت، بالا رفتن لذت و اشتیاق، بالا رفتن اعتماد به نفس، کاهش استرس و اضطراب، و خود انگیزه دهی.
کوچینگ بازپروری: کوچ هایی که در زمینه ی بازپروری کار میکنند، با افرادی سر و کار دارند که در حال ترک انواع مختلف اعتیاد (مواد، نوشیدنی های الکلی، روابط جنسی، و قمار) هستند. اعتیاد میتواند همه ی جوانب زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین مواردی که کوچ بازپروری با آنها روبرو میشود بسیار متنوع و متفاوت هستند. البته باید به این نکته توجه کنیم که نقش کوچ بازپروری با مشاور اعتیاد متفاوت است. کوچ بازپروری به زندگی فرد بعد از ترک اعتیاد رسیدگی میکند، مثلا به او کمک میکند برای زندگی فردی و شغلی اش هدفگذاری کند. زندگی پس از اعتیاد پستی و بلندیهای فراوانی دارد. بنابراین، وظیفه ی کوچ این است که به طور مداوم به فرد یادآوری کند که چرا ترک کرده است و ابزارهایی در اختیار او قرار دهد که بتواند در زندگی جدیدش از آنها استفاده کند. این ابزارها میتوانند شامل این موارد باشند: مدیریت زمان، هدفگذاری، کاهش استرس، مدیریت خشم، ارتباط موثر، تصمیمات شغلی، فرآیند درخواست شغل، بالا بردن درآمد، افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس، داشتن سبک زندگی سالم، تعادل بین شغل و زندگی شخصی، و حتی شبکه سازی.
در این یادداشت به معرفی چهار نوع کوچینگ زندگی پرداختیم. در یادداشت بعدی به چند نوع کوچینگ کسب و کار و تعاریف آنها خواهیم پرداخت.
[1] Career coaching
[2] Parent coaching
[3] Personal development coaching
[4] Recovery coaching