نقش سرمایه روان‌شناختی در ارتقای کارآفرینی روستایی

0
نقش سرمایه روان‌شناختی در ارتقای کارآفرینی روستایی
توسعه ­ی کارآفرینی روستایی پتانسیلی برای کمک به تنوع ‌بخشی به منابع درآمد و اشتغال روستایی است که فرصت‌های مناسبی را برای کاهش مخاطرات معیشتی و ماندگاری در مناطق روستایی فراهم می‌کند. دراین ‌ارتباط، سازوکار سرمایه­ ی روان‌شناختی یکی از جنبه­ های مهم در تقویت کارآفرینی روستایی است.
هدف این مقاله بررسی نقش سرمایه­ ی روان‌شناختی در تقویت کارآفرینی روستایی در استان آذربایجان شرقی است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش پیمایش انجام‌شده است. جامعه­ ی آماری پژوهش 2365 کارآفرین روستایی ساکن در 328 روستا بوده که درسال 1395 توسط اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی شناسایی شده است.
با استفاده از روش نمونه­ گیری تصادفی ساده، تعداد 410 کارآفرین روستایی و روستاییان عادی (205 نفر کارآفرین و 205 نفر غیر کارآفرین) به­عنوان حجم نمونه انتخاب گردید.
مطالعه پرسشنامه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 40 پرسشنامه صورت گرفته و در پی آن روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان مورد تأیید و پایایی آن نیز با استفاده از فرمول کرونباخ آلفا، برای بخش­های مختلف پرسشنامه تحقیق 89/0 الی 91/0 محاسبه شد.
نتایج حاصل از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که تمامی متغیرهای تحقیق با تقویت کارآفرینی رابطه­ ی مثبت و معنی­ داری دارد. همچنین در آزمون رگرسیون چندگانه­ ی خطی متغیرهای امیدواری، اعتمادبه‌نفس، خودکارآیی، خوش­بینی و تاب­ آوری توانایی تبیین 88/0 درصد از تغییرات متغیر تقویت کارآفرینی را دارد.

 

نقش سرمایه روان‌شناختی در ارتقای کارآفرینی روستایی کارآفرینی روستایی به ایجاد واحدهای صنعتی و تجاری در مناطق روستایی توسط کارآفرینان اطلاق می شود.
کارآفرینی روستایی به ایجاد واحدهای صنعتی و تجاری در مناطق روستایی توسط کارآفرینان اطلاق می شود.
هدف آن رسیدگی به مسائلی مانند فقر، مهاجرت، نابرابری اقتصادی، بیکاری و توسعه نیافتگی در مناطق روستایی است.
کارآفرینی روستایی بر شناسایی و پرورش استعدادهای کارآفرینی در مناطق روستایی، معرفی روش‌های تولید، بازارها و محصولات جدید و ایجاد فرصت‌های شغلی برای پیشبرد توسعه روستایی تمرکز دارد.
این نوع کارآفرینی نقش مهمی در افزایش ارزش اقتصادی مناطق روستایی، ارتقای شرکت‌های بومی و کمک به رشد کلی اقتصاد روستایی دارد.
به گزارش خانه تاب آوری کارآفرینی روستایی نقشی حیاتی در توسعه اقتصادی نواحی روستایی ایفا می‌کند و فرصت‌های بی‌نظیری را برای رشد و احیاء فراهم می‌کند.
کارآفرینی موفق روستایی متکی به عواملی مانند دسترسی به اینترنت پهن باند، شبکه ای از زیرساخت و حمایت های عمومی است که برای ایجاد یک محیط مساعد برای شکوفایی مشاغل روستایی بسیار مهم است. در ادامه مروری هم خواهیم داشت بر مفهوم سرمایه روانشناختی و اجزای تشکیل دهنده آن .

 

سرمایه روانشناختی

سرمایه روانشناختی (Psychological Capital) به مجموعه‌ای از ویژگی‌ها و منابع روانی فرد اشاره دارد که می‌تواند به بهبود عملکرد و رفاه شخصی و حرفه‌ای کمک کند. این مفهوم شامل چهار مؤلفه اصلی است:

1. خودکارآمدی (Self-Efficacy)
خودکارآمدی به باور فرد به توانایی‌های خود برای انجام وظایف و رسیدن به اهداف اشاره دارد. افرادی که خودکارآمدی بالایی دارند، معمولاً در مواجهه با چالش‌ها مقاوم‌تر عمل می‌کنند و به دنبال راه‌حل‌های مؤثرتر هستند.

2. امید (Hope)
امید به توانایی فرد در تعیین اهداف و ایجاد مسیرهای مختلف برای دستیابی به آن‌ها اشاره دارد. افراد امیدوار معمولاً مثبت‌اندیش هستند و در مواجهه با موانع، تلاش بیشتری برای یافتن راه‌حل‌های جدید می‌کنند.

3. خوش‌بینی (Optimism)
خوش‌بینی به نگرش مثبت نسبت به آینده و انتظار نتایج مطلوب اشاره دارد. افراد خوش‌بین معمولاً در شرایط دشوار نیز توانایی حفظ نگرش مثبت را دارند و این ویژگی می‌تواند به کاهش استرس و افزایش رضایت از زندگی کمک کند.

4. تاب‌آوری (Resilience)
تاب‌آوری به توانایی فرد در مواجهه با سختی‌ها و فشارها اشاره دارد. افرادی که تاب‌آوری بالایی دارند، می‌توانند از تجربیات منفی درس بگیرند و به سرعت به شرایط عادی بازگردند.

سرمایه روانشناختی نه تنها بر روی عملکرد فردی تأثیرگذار است، بلکه می‌تواند بر روی محیط کار و تعاملات اجتماعی نیز تأثیر مثبت بگذارد. تقویت این سرمایه می‌تواند منجر به افزایش رضایت شغلی، کاهش استرس و ارتقاء کیفیت زندگی شود.

 

ارسال یک پاسخ