مدلسازی کیفی تاب آوری خانواده
مدلسازی کیفی تاب آوری خانواده بر اساس رویکرد زمینه ای
مقدمه: این پژوهش با هدف تدوین مدلی ازتابآوری خانواده مطابق با فرهنگ ایرانی انجام شده است.
روش: این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد زمینهای انجام شده است.
۲۳ زوج با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای و از روی لیست افراد حاضر به همکاری بررسی شدند و دادهها با استفاده از مصاحبههای نیمه ساختاریافته و تعاملی تا رسیدن به اشباع اطلاعات گردآوری شده است.
برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم-افزار MAXQDA10 استفاده گردید. یافتهها: در کدگذاری باز ۱۵۵ کد اولیه به دست آمد که در کدگذاری محوری براساس شباهت موضوعی در ۲۰ دسته موضوعی قرار داده شدند. در مرحله سوم یا کدگذاری انتخابی، تابآوری خانواده به عنوان متغیر مرکزی یا اصلی شناخته شد.
نتیجهگیری: مدل تاب آوری خانواده می تواند نقشه مفهومی ارزشمندی برای جهت دادن به دامنه وسیعی از خدمات بشری باشد.
در تمام تلاش هایی که برای کمک به افراد، زوجین و خانواده ها برای مقابله و سازگاری در طول بحران و ناگواری ها صورت می گیرد، یک دیدگاه نظام دار درباره تابآوری حائز اهمیت است.
مدلسازی کیفی تاب آوری خانواده بر اساس رویکرد زمینه ای
بنابر همین گزارش از خانه تاب آوری یک مدل کیفی ساختارها و فرآیندهای سیستماتیک را توصیف می کند که بر روابط و دگرگونی های بین چیزها یا رویدادها یا ویژگی های آنها تمرکز دارد. در چارچوب پژوهش جامعهشناختی، مدلسازی کیفی مبتنی بر منطق شامل گزارهها، گزارههای مرکب برای بازنمایی و تحلیل پدیدههای پیچیده است.
مدل، از ریشه لاتینی Modus بهمعنای اندازه گرفته شده است. مدل همچنین به ما کمک میکند که به متن و درون پدیدههایی که نمیتوانیم مستقیما آنها را ببینیم هدایت شویم.مدل جزئی کوچک یا بازسازی کوچکی از یک شیء بزرگ است که از لحاظ کارکرد با شیء واقعی یکسان است (گرجی،1388، ص 33). مدل رابطه بین طرح نظری(تئوری)وکار جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات می باشد.در علوم اجتماعی مدلها شامل نشانه ها و علائم هستند یعنی خصوصیات بعضی از پدیده های تجربی (شامل اجزا و ارتباط آنها) به طور منطقی از طریق مفاهیم مرتبط با یکدیگربیان می شود.بنابراین مدل منعکس کننده واقعیت است و جنبه های معینی از دنیای واقعی را که با مساله تحت بررسی ارتباط دارند مجسم می سازد.