تاب آوری و نمایش درمانی
تاب آوری و نمایش درمانی
مقدمه: کودکان افسرده در مقایسه با کودکان غیرافسرده از نظر سلامت و بهزیستی در وضعیت نامطلوبتری قرار دارند و روشهای بسیاری از جمله نمایش درمانی و آموزش تابآوری برای کاهش مشکلات روانشناختی آن ها وجود دارد.
مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی نمایش درمانی و آموزش تابآوری بر اضطراب و پرخاشگری کودکان مبتلا به افسردگی انجام شد.
روش کار: این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود.
جامعه پژوهش دانشآموزان پسر مبتلا به افسردگی مراجعهکننده به مراکز مشاوره آموزشوپرورش منطقه ۵ و ۶ شهر تهران در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ بودند.
نمونه پژوهش ۶۰ تن بودند که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در سه گروه (هر گروه ۲۰ تن) جایگزین شدند.
گروههای مداخله بهترتیب ۹ جلسه ۶۰ دقیقهای (هفتهای دو جلسه) با روشهای نمایش درمانی و آموزش تابآوری آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت.
ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیتشناختی، “سیاهه افسردگی کودکان” (Children’s Depression Inventory)، “مقیاس اضطراب کودکان اسپنس” (Spence Children’s Anxiety Scale) و “پرسشنامه پرخاشگری” (Aggression Questionnaire) بودند. دادههای جمع آوری شده در نرمافزار اس پی اس اس نسخه ۲۱ تحلیل شد.
یافتهها: روشهای نمایش درمانی و آموزش تابآوری در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش اضطراب کودکان مبتلا به افسردگی شدند (۰۵/۰P<)، اما میان دو روش در کاهش اضطراب آن ها تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰P>).
همچنین، نمایش درمانی در مقایسه با آموزش تابآوری و گروه کنترل باعث کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به افسردگی شد (۰۵/۰P<)، اما بین آموزش تابآوری و گروه کنترل در متغیر پرخاشگری تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰P>).
نتیجهگیری: نمایش درمانی باعث کاهش هر دو متغیر اضطراب و پرخاشگری در کودکان مبتلا به افسردگی شد، اما آموزش تابآوری فقط باعث کاهش اضطراب آنها شد.
بنابراین، برنامهریزی برای استفاده از روش نمایش درمانی توسط روانشناسان کودک و درمانگران برای بهبود سلامت روانشناختی کودکان مبتلا به افسردگی پیشنهاد میشود.
مقایسه اثربخشی نمایش درمانی و آموزش تابآوری بر اضطراب و پرخاشگری کودکان مبتلا به افسردگی
تاب آوری و نمایش درمانی
نمایش درمانی یا سایکودراما ، یک روش درمانی مبتنی بر هنر است که به بررسی احساسات و روابط فردی میپردازد. این رویکرد به افراد کمک میکند تا مشکلات احساسی و روانی خود را از طریق نمایش و نقشآفرینی در یک محیط گروهی یا فردی شناسایی و تحلیل کنند.
اصول کلیدی نمایش درمانی شامل بیان احساسات از طریق بازیگری، تمرکز بر تجربیات جاری و ایجاد فضایی امن برای ابراز احساسات است. در این فرآیند، شرکتکنندگان میتوانند با استفاده از تکنیکهایی مانند بداههگویی و عروسکدرمانی، به تخلیه هیجانی و شناخت بهتر خود بپردازند.
این روش به ویژه برای درمان اختلالاتی مانند استرس، افسردگی و مشکلات خانوادگی مؤثر است.
اهداف اصلی نمایش درمانی شامل حل مشکلات عاطفی، افزایش خودآگاهی، کشف رفتارهای ناسالم و بهبود مهارتهای اجتماعی است.
در نهایت، نمایش درمانی به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تغییرات مثبت در رفتار و افکار شناخته میشود که میتواند به افراد کمک کند تا با چالشهای روانی خود به طور مؤثرتر مقابله کنند.