اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان

0

اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری زنان دارای همسرمعتاد

زنان دارای همسر معتاد نسبت به زنان دیگر از مشکلات روانی بیشتری رنج می‏برند و تاب‏ آوری کمتری از خود نشان می‏دهند.

آموزش خانواده‌محور با هدف ارتقای سلامت روان و افزایش تاب‏ آوری می‏تواند به حل مشکلات زنان دارای همسر معتاد کمک کند.

این پژوهش با هدف بررسی تأثیر آموزش خانواده‌محور بر سلامت روان و تاب‏ آوری زنان دارای همسر معتاد شهر سبزوار انجام گرفت

پژوهش حاضر نیمه‌تجربی و با استفاده از روش پیش‌آزمون‌ـ پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان دارای همسر معتادی تشکیل می‏دادند که همسرانشان در سال ۱۳۹۳ تحت درمان مراکز ترک اعتیاد شهر سبزوار بودند.

 

اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری زنان دارای همسرمعتاد

از بین مراجعان، ۳۶ نفر داوطلب شرکت در برنامه آموزشی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. داده‏های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامۀ جمعیت‌شناسی، پرسشنامۀ آزمون سلامت روانی (GHQ-28) و مقیاس تاب‏آوری کونور و دیویدسون (RSA) جمع‏آوری شد.

داده ‏های به‏ دست‌آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

یافته‏ های پژوهش نشان داد که آموزش خانواده‌محور بر افزایش سلامت روان ( ۰۰۱/۰ P<، ۴۶/۷F=) و تاب ‏آوری ( ۰۰۱/۰ P<، ۱۱/۸F=) زنان دارای همسر معتاد تأثیر مثبت و معناداری داشته است.

بنابراین، شرکت زنان دارای همسر معتاد در دوره ‏های آموزشی خانواده‌محور می‏تواند موجب افزایش سلامت روان و تاب ‏آوری آن‏ها شود.

 

                                           اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری

 

 

اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری زنان دارای همسرمعتاد

آموزش خانواده محور

آموزش خانواده محور رویکردی است که در آن خانواده به عنوان محور اصلی فرآیند یادگیری و تربیت کودکان در نظر گرفته می‌شود. این نوع آموزش بر اهمیت تعاملات خانوادگی و نقش والدین در رشد و توسعه اجتماعی، عاطفی و شناختی کودکان تأکید دارد.

در این رویکرد، والدین به عنوان مربیان اصلی شناخته می‌شوند و باید در فعالیت‌های آموزشی مشارکت فعال داشته باشند. برای موفقیت این نوع آموزش، لازم است که والدین با روش‌های یادگیری و نیازهای کودک آشنا شوند. برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای والدین، ارائه منابع مفید و ایجاد فضایی حمایتی از جمله اقداماتی است که می‌تواند به تقویت این رویکرد کمک کند.

علاوه بر این، ارتباط مؤثر بین خانواده و مدارس نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

مدارس می‌توانند با برگزاری جلسات مشاوره و برنامه‌های مشترک با خانواده‌ها، به تقویت این ارتباط کمک کنند.

آموزش خانواده محور باعث تقویت روابط خانوادگی و ایجاد محیطی سالم برای رشد آن‌ها می‌شود.

آموزش خانواده محور به عنوان یک رویکرد مؤثر در تقویت تاب‌آوری، بر اهمیت تعاملات مثبت و حمایت‌های عاطفی درون خانواده تأکید دارد.

این نوع آموزش به اعضای خانواده کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی، حل مسئله و مدیریت استرس را یاد بگیرند.

با ایجاد فضایی امن و حمایتی، خانواده‌ها می‌توانند به یکدیگر در مواجهه با چالش‌ها کمک کنند و احساس تعلق و امنیت را تقویت نمایند.

این فرآیند نه تنها به افزایش تاب‌آوری فردی بلکه به بهبود روابط خانوادگی و اجتماعی نیز منجر می‌شود.

تاب آوری خانواده به توانایی رویارویی، غلبه بر و تجربه رشد ناشی از ناملایمات اشاره دارد

خانواده به عنوان یک سیستم حفاظتی بالقوه  و بسیار موثر در رابطه با تاب آوری روانی عمل می کند بر ما روشن است که خانواده ای با کارکرد خوب تاب آوری فردی اعضای خود را ارتقا می دهد و در عین حال  موجب کاهش احساسات منفی مانند افسردگی و اضطراب خواهد بود.

تحقیقات نشان داده است که افراد با سطوح بالاتر تاب‌آوری روان‌شناختی سواد سلامت روانی بیشتری از خود نشان می‌دهند درک فرآیندهای تنظیمی در خانواده‌ها ممکن است بعنوان راهنما و قظب نمایی مداخلات تقویت خانواده را که برای ارتقای سازگاری با ناملایمات و استرس طراحی شده‌اند، راهنمایی کند.

 

 

 

اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری اثربخشی آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری زنان دارای همسرمعتاد

ارسال یک پاسخ